فایرفاکس موزیلا (به انگلیسی: Mozilla Firefox) (به فارسی: روباه آتشین موزیلا) (مخفف شده آن به صورت رسمی Fx، اما به صورت غیر رسمی FF) مرورگر وب آزاد و بازمتن برگرفته از موزیلا اپلیکیشن سویت است که توسط بنیاد موزیلا اداره میشود. بر اساس آمار در ماه ژوئن ۲۰۱۲ ، این مرورگر ۳۴.۴٪ از کاربران اینترنت و در ماه ژانویهٔ ۲۰۱۰ ، ۲۵% کاربران اینترنت را به خود اختصاص دادهاست.
این مرورگر بیشتر بین کاربران توزیعهای لینوکس محبوبیت دارد، رفتهرفته با پدیدار شدن مشکلات امنیتی در پراستفادهترین مرورگرهای وب مانند اینترنت اکسپلورر، کاربران دیگر سیستمعاملهای رایانهای از قبیل ویندوز و مکینتاش نیز استفاده از این مرورگر را آغاز کردهاند، تا جایی که مستقل از یک سیستمعامل مشخص، بیشاستفادهشدهترین مرورگر جهان میباشد.
Mozilla Firefox مرورگر تحت وبی است برای مرور و جستجو در بین صفحات اینترنتی با سرعت و امنیت بسیار بالا که محصول کمپانی قدیمی Netscapeاست که در زمینه ارائه ابزار های اینترنتی بسیار محبوب و معروف است. مرورگر فایر فاکس موزیلا محبوب خود را مدیون کیفیت و کارایی بالایش فراتر از سایر مرورگرهای مطرح دنیا مانند Internet Explorer و Opera است زیرا امکانات این مرورگر از قبیل امنیت، سرعت، کیفیت نظر هر کاربری را نیز به خودش جلب میکند. در حال حاضر در بین مجموعه نرمافزارهای ارائه شده فایرفاکس، نسخه 20 بیشترین کاربر را برای مرور در دنیای مجازی دارد و در طی سالیان توانسته بخوبی از رغیبان خود جلو بزند و رتبه اول را کسب کند.
در طی مدت های گذشته شاهد بودیم که برنامه موزیلا در مدت های طولانی نسخه فینال را توزیع میکرد اما امروزه با تاخیر سیاست های بنیان گذار آن یعنی موزیلا، نسخه های فینال بزودی عرضه میشوند و مشکلات سریعتر برطرف میشوند.
این برنامه ویژگی های بسیاری دارد . با گسترش وب و اهمیت بحث تبلیغات طراحان به فکر ایجاد صفحاتی افتادند که بدون خواست کاربر گشوده شوند. با استفاده از امکان pop-up blocker موزیلا، این صفحات امکان ایجاد مزاحمت را ندارند. این گزینه برای مرورگر قابل تنظیم است.
یکی از ویژگیهای موزیلا امکان گشودن چند صفحه در یک پنجره (tabbed browsing) است. این قابلیت به دلیل استقبال کاربران و همچنین کاربرد وسیع در مدت کوتاهی بین تمام مرورگرها شایع شد اما میتوان موزیلا را از پایه گذاران آن نام برد. هرچند در نسخههای اولیهٔ این برنامه قابلیت tabbed browsing برای تعداد بالای صفحات امکان مدیریت آنها را سلب میکرد ولی در نسخههای اخیر به راحتی میتوان با کشیدن و رها کردن (drag-and-drop) مکان تبها را مدیریت کرد.
قابلیت RSS قوی این مرورگر، امکان پاک کردن آسان اطلاعات شخصی (tools->clear->private data)، امکان کشیدن و رها کردن متن به باکس جستجو، حمایت از SVG و CSS2 و CSS3 و JavaScript، حمایت از صفحات طراحی شده با فناوری نوین ایجکس (AJAX)، حمایت از قابلیتهای ویژهٔ CMSهای رایج، همکاری گسترده با شرکتهای بزرگ مانند eBay و موتورهای جستجوی یاهو و گوگل و دهها قابلیت سازگارانهٔ دیگر موزیلا را از جمع مرورگرهای آماتور جدا کرده و باوجود سادگی و محیط دوست داشتنی، آن را به یکی از Browserهای پیشرفته بدل میکند. افزونه های مورد نیاز نصب شده و در حالت عادی غیرفعال است
اضافه شدن افزونه one-time
اضافه شدن نوار جستجوی توییتر Twitter
اولویت بندی جدید برای تقاضا در بازشدن زبانه های جدید
بهبود در اجرای مرورگر با سرعت فوف العاده
بهبود در عملکرد و در هنگام استفاده از عناصر آهنگ ها ویدیو ها
پشتیبانی CORS در دامنه های WebGL
پشتیبانی از منوهای HTML5
پشتیبانی برای insertAdjacentHTML
بهبود و پشتیبانی برای نوشتن در زبان CSS و بسیاری زبان های دیگر
پشتبانی پیشرفته WebSocket
افزایش امنیت
افزایش سرعت بارگذاری Java
افزوده شدن صفحه New Tabs
یکی از قابلیتهای فایرفاکس امکان تبدیل آن به مرورگری به سلیقه هر فرد است. برای این کار فایرفاکس دو مورد را در نظر گرفته است.اول تواناییهای مرورگر، دوم ظاهر آن.
شخصی سازی تواناییهای فایرفاکس با کمک فایلهایی با حجم کم به نام افزونه (Extension) ممکن میشود. این افزونه ها در واقع تکههای کوچک برنامهاند که قابلیتهای مختلفی را به این مرورگر میافزایند. تمهای مختلف این مرورگر هم شخصی سازی ظاهر آن را راحت میکند.
خیلی از کاربران خواستار اضافه شدن افزونههای پرتقاضا به فایرفاکس هستند. (نویسندگان فایرفاکس مدعیاند این کار مغایر با هدف آنها یعنی یک مرورگر سبک است.) البته بیشتر این افزونهها و قابلیتهای بسیار دیگر مستقیماً قابل بارگیری و نصب روی فایرفاکساند ولی تمام کاربران خواهان این روش نصب نیستند، و ترجیح میدهند تمام این قابلیتها را در کنار نرمافزار اصلی داشتهباشند.
یکی از مشکلات دیگری هم که به فایرفاکس نسبت داده میشود مشکلاتی است که توسط پلاگین فلش (Macromedia Flash) ایجاد میشود که برای لینوکس نوشته شده، که این مشکل ارتباطی به خود فایرفاکس ندارد.برای سفارشیکردن فایرفاکس و تغییر تنظیمات داخلی مانند مکان پوشه بارگیریها، صفحه آغازین، مدیریت رمزهای عبور و غیره، از منوی ابزار/ گزینهها استفاده فرمائید. بخش گزینهها، تنظیمات اصلی برای استفاده کاربران را در بر دارد.
پیکربندی فایرفاکس، شامل تمام تنظیمات داخلی فایرفاکس است و برای کاربران پیشرفته در نظر گرفته شده است.
برای دسترسی به پیکربندی فایرفاکس در نوار نشانی این عبارت را وارد کنید: about:config
خواهشمند است پیش از انجام تغییرات در این بخش، از پروفایل خود پشتیبانگیری کنید.